PROGRAM NATIONAL DE IMPLEMENTARE A UNUI SISTEM INFORMATIONAL GEOGRAFIC (GIS)
PENTRU REALIZAREA BANCILOR DE DATE
PENTRU CADASTRU IMOBILIAR-EDILITAR, URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI
 

 

 Obiectivul specific al proiectului este cel definit in „termenii de referinta” si anume:

 

Proiect legislativ pentru promovarea Programului National de Implementare a unui Sistem Informational Geografic (GIS) unitar pentru realizarea bancilor de date pentru cadastru imobiliar-edilitar, urbanism si amenajarea teritoriului si fundamentarea acestuia.

 

Indeplinirea obiectivului specific va fi efectuata tinand seama de programele, initiativele si legislatia existenta pe plan european in ceea ce priveste utilizarea informatiei geo-spatiale si a sistemelor informatice geografice (GIS).

 

In domeniul cadastrului si, in particular, in domeniul cadastrului imobiliar-edilitar se va tine seama de „Declaratia Cadastrului in Uniunea Europeana” adoptata la primul Congres de Cadastru al Uniunii Europene. Unul dintre cele 12 principii si anume principiul 8 din aceast document stipuleaza:

„Cadastrul va fi gestionat prin mijloace computerizate pentru a permite îmbunatatirea prelucrarii informatiilor si a accesului la acestea, încorporând acele tehnologii care sa asigure dezvoltarea Societatii Informatizate”.

 

Chiar daca nu este efectiv nominalizata, este evident ca tehnologia GIS trebuie sa stea la baza oricarui sistem modern de evidenta cadastrala, asa cum se poate deduce si din numeroase alte activitati ale Uniunii Europene referitoare la reprezentarea si administrarea teritoriului, inclusiv initiativa INSPIRE.

 

Initiativa INSPIRE ( Infrastructura pentru informatii spatiale in Europa - www.ec-gis.org/inspire) a fost lansata la sfarsitul anului 2001 avand drept scop furnizarea de informatie geografica relevanta, armoinizata si de calitate in vederea formularii, implementarii supravegherii si evaluarii procesului decizional comunitar.

 

Activitatea desfasurata pana in prezent s-a concretizat inclusiv pe plan legislativ. Astfel, la inceputul lunii iulie 2004 a fost adoptata de catre Comisia Europeana initiativa legislativa intitulata:

 

Proposal for a

DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL

establishing an infrastructure for spatial information in the Community (INSPIRE)

 

adica, in traducere, o propunere de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului care sa stabileasca o infrastructura pentru informatia spatiala in Comunitatea Europeana (INSPIRE). La incheierea procedurilor legislative, care vor dura aproximativ doi ani, INSPIRE va deveni o directiva cadru la nivel european privind informatia geo-spatiala, inclusiv datele geo-spatiale din domeniile cadastru imobiliar-edilitar, urbanism si amenajarea teritoriului.

 

Infrastructura pentru informatia spatiala la nivel european se va baza pe infrastructurile de acest tip la nivel national. Elementele componente ale infrastructurii pentru informatia spatiala vor include in mod obligatoriu:

  • Metadate
  • Seturi de date spatiale si servicii de date spatiale
  • Servicii pentru retele si tehnologii
  • Acorduri asupra partajarii, accesului si utilizarii
  • Mecanisme de coordonare si monitorizare, procese si proceduri

 

Din cele de mai sus, rezulta nemijlocit ca:

proiectul legislativ ce constituie obiectivul specific al proiectului va trebui sa tina seama de prevederile propunerii INSPIRE adoptate de Comisia Europeana.

 

Principiile generale ale INSPIRE sunt:

  • Datele trebuie colectate o singura data si intretinute la nivelul la care aceasta operatiune poate fi facuta cu eficienta maxima;
  • Trebuie sa fie posibila combinarea informatiei spatiale din diferite surse din intreaga Europa si, totodata, partajarea acestora intre mai multi utilizatori si mai multe aplicatii simultan.
  • Trebuia sa fie posibila partajarea informatiei culese la un nivel pentru toate nivelurile, cum ar fi informatii detaliate pentru cercetari de detaliu, sau informatii generale pentru scopuri strategice;
  • Informatia geografica necesara bunei guvernari trebuie sa fie abundenta la toate nivelurile si trebuie sa fie larg disponibila in conditii care nu restrang utilizarea sa extensiva;
  • Identificarea informatiei geografice disponibile sau care corespunde unor necesitati generate de utilizari particulare impreuna cu conditiile in care aceasta poate fi obtinuta si utilizata trebuie sa se faca usor;

Datele geografice trebuie sa poata fi usor de inteles si interpretat deoarece ele pot fi vizualizate in cadrul contextului potrivit si selectate intr-o maniera prietenoasa din punctul de vedere al utilizatorului.

 

 
 
PROGRAMUL AMTRANS UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI
Proiect prioritar in cadrul programului AMTRANS, finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii
  SICUAT UTCB CONTACT  
SISTEMUL INFORMATIC NATIONAL PENTRU CADASTRU IMOBILIAR-EDILITAR, URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI