PROGRAM NATIONAL DE IMPLEMENTARE A UNUI SISTEM INFORMATIONAL GEOGRAFIC (GIS)
PENTRU REALIZAREA BANCILOR DE DATE
PENTRU CADASTRU IMOBILIAR-EDILITAR, URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI
 

Generalitati

Adoptarea la nivelul UE a Schemei de Dezvoltare a Spatiului Comunitar (SDEC), reprezinta un pas important deschis spre cooperarea statelor membre în scopul dezvoltarii unitare a Europei si în acelasi timp o cerinta importanta pentru noile state care vor adera la UE pentru adoptarea rapida a mecanismelor si instrumentelor specifice necesare unei dezvoltari spatiale armonioase la nivel national si participarea activa a României la dezvoltarea teritoriala durabila a continentului european.

În concordanta cu “Declaratia asupra cadastrului în Europa”, adoptata la Congresul din Granada în anul 2002, în care se arata ca informatiile din cadastrul fiecarei tari membre a Uniunii vor fi disponibile pentru toti cetatenii Europei, pentru toate institutiile publice si private, se impune crearea unui sistem unitar si obligatoriu de cadastru modern si eficient.

Aceasta impune utilizarea intensiva a tehnicilor informationale pentru creerea, intretinerea si exploatarea bazelor de date organizate la nivel ierarhizat specializate cu informatii cadastrale domeniului amenajarea teritoriului si urbanism.

In cadrul initiativei INTERREG III s-a lansat Programul ESPON 2006 (European Spatial Planning Observation Netwark) privind dezvoltarea spatiala durabila a UE ca urmare a extinderii cu noi state membre.

În vederea întaririi capacitatii administrative de gestionare a fondurilor de preaderare a fondurilor structurale si de coeziune este necesara pregatirea pentru trecerea la "Sistemul Extins de Implementare Descentralizata - EDIS" care devine prioritate a reformei în administratia publica si care va asigura totodata accesul la informatiile de interes public si transparenta decizionala în administratia publica (Legea 544/2001, Legea 52/2003).

În acest sens sunt necesare:

  • noi mecanisme, proceduri si instrumente pentru managementul public si elaborarea politicilor publice;
  • sisteme de indicatori specifici;
  • managementul integrat al documentelor care sa asigure servicii publice eficiente, transparente si operative.

Principiul de baza, enuntat de Legea privind Amenajarea Teritoriului si Urbanismului, pentru gestionarea spatiala a teritoriului tarii si asigurarea unei dezvoltari spatiale armonioase este principiul ierarhizarii, coeziunii si integrarii spatiale la nivel national, regional si judetean.

În acest context elaborarea documentatiei de amenajarea teritoriului si de urbanism la nivel national, zonal si judetean (Planul de amenajare a teritoriului national, Planul de amenajare a teritoriului regional) necesita o relatie permanenta la nivelul administratiilor publice centrale, zonale, locale pentru fundamentarea documentatiei de amenajarea teritoriului, regasirea si aplicareea acestora în documantatia de urbanism (PUG, PUZ, PUD), documentatie ce reprezinta elementul de fundamentare obligatoriu pentru eliberarea certificatelor de urbanism.

Informatiile oferite de documentatia de urbanism privind: delimitarea teritoriului intravilan în relatiile cu teritoriul administrativ, modul de utilizare a teritoriului intravilan, zonificarea functionala în corelatie cu organizarea retelei de circulatie, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii tehnico–edilitare etc. devin instrument de transpunere la nivel local, urban, rural a directionarilor cuprinse în planurile de amenajare a teritoriului la nivel national, zonal, judetean si stabilesc reguli clare aplicabile direct asupra localitatilor, partilor din acestea, pâna la nivelul parcelelor cadastrale.

Proiectul îsi propune elaborarea unui cadru legislativ pentru promovarea unui "Program national de implementare a unui sistem informational geografic (GIS) unitar pentru realizarea bancilor de date pentru cadastru imobiliar-edilitar, urbanism si amenajarea teritoriului".

 
Proiect prioritar in cadrul programului AMTRANS, finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii
  SICUAT UTCB CONTACT  
SISTEMUL INFORMATIC NATIONAL PENTRU CADASTRU IMOBILIAR-EDILITAR, URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI